Ohjelmapalveluvastaava

Nimi: Tanja Liimatainen
Ammatti: Ohjelmapalveluvastaava
Koulutus: Markkinointimerkonomiksi valmistumisen jälkeen innostuin luonnonvara-alasta: Metsätalouden perustutkinto (entinen metsurilinja), eräoppaan ammattitutkinto ja riistamestarin ammattitutkintoon valmentava koulutus
Työpaikka: Nuorisokeskus Metsäkartano
 

Työpaikka talvella 2012-2013?

Nepal: Lähinnä Ghyampesalin kylä, Pokharan kaupunki ja vuoristoalueiden trekkaukset. Brittiläinen hyväntekeväisyysprojekti Chance for Chage. Vuodesta 2013 alkaen keikkatöitä aktiivimatkoja järjestävälle Mandala Travelille.


Mistä sait kipinän alalle?
 

Luonnovara-alan opintojen alussa pääsin työharjoittelun ja keikkatyöläisen kautta vakituiseksi Hiekkaharjun kartanoon, jossa työskentelin eräoppaan nimikkeellä noin viisi vuotta. Sain tietää ystävältäni, että nuorisokeskus Metsäkartanolle haetaan ohjelmapalveluvastaavaa ja ystäväni mielestä työ olisi kuin minulle luotu. Omistan metsästyskoiran, pitkäkarvaisen saksanseisojan, joka tuolloin oli vuoden ikäinen. Vilkaisu työpaikkailmoitukseen ja karttaan, joka kertoi Metsäkartanon sijaitsevan keskellä Pohjois-Savon riistaisia erämaita ja lähellä tärkeitä harrastuksia riittivät kimmokkeeksi hakea töihin Metsäkartanolle.

Nyt ennen Nepaliin lähtöä juttelin siskoni kanssa ja muistelimme kuinka hänen ollessaan kolme ja minun kaksivuotias, olin järjestänyt meille eräretkiä puutarhaan. Olimme lapsuuden perheessäni innokkaita mökkeilijöitä, marjastajia, sienestäjiä sekä luonnossaliikujia. Luonto on aina ollut SE. Paikka jossa rauhoittua. Luonnonvara-alan opinnot olivat luonnollinen reitti etsiä ammattia ja alaa, jossa saisi käyttää luontoa osana työtään.

 

Tyypillinen työpäivä?
 

Oikeastaan matkailualalla ja luonnossa työskennellessä ei liian tyypillistä työpäivää olekaan. Silloin tehdään pidempää päivää kun asiakkaita on enemmän ja hiljaisempina aikoina huolletaan paikat kuntoon. Tehtäväni ohjelmapalveluvastaavana sisältää kohtuullisesti toimistotyötä, sillä olen linkki asiakkaan ja toteutetun ohjelman välillä. Vastaan myös välineiden kunnosta, hankinnasta, ohjaajien valinnasta, perehdyttämisestä ja työvuorojen suunnittelusta. Joskus päivä saattaa vierähtää kokonaan toimistossa, toisinaan meloen, patikoiden tai kädentaitoja tehden. Meillä on noin 40 erilaista aktiviteettia luontoliikunnasta, seikkailullisista lajeista, kädentaitoihin, luovaan ilmaisuun ja ympäristökasvatukseen. Vastaavana minun kuuluu osata jokainen aktiviteetti jollain tavoin. Metsäkartano on myös kansainvälinen nuorisokeskus ja asiakkaista kohta 20% on ulkomaalaisia, työskentelemme suurimman osan vuotta käyttäen myös englantia päivittäisenä työkielenä.

Mandala Travelin matkanjohtajana olen päässyt kuluneen vuoden aikana patikoimaan Bhutanin vuoristossa sekä Argentiinassa ja Chilessä, kiipeilemään Kenia- ja Kilimanjaro vuorten huipuille sekä matkustelemaan Nepalissa. Nämä aktiivimatkat tuovat vaihtelua ja inspiraatiota arkeen.


Parasta työssäsi?
 

Oikeastaan kaikki se, mistä tyypillinen työpäivä muodostuu, eli siitä ettei ole sitä tyypillistä työpäivää. Jos yksittäinen asia pitäisi työstä nostaa ykköseksi, olisi se ehdottomasti se, kun näkee ihmisten löytävän vahvuuksia itsestään aktiviteettien aikana. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin se kun asiakas innosta hehkuen kertoo löytäneensä uuden harrastuksen siitä aktiviteetista, jota juuri minuutti sitten meillä ensimmäistä kertaa elämässään testasi. Tässä työssä näkee paljon iloisia ja rentoutuneita ihmisiä!!

 

Vietät talven 2012-2013 vapaaehtoistyössä Nepalissa, kerro siitä!

Pääsin vuonna mukaan KAPUA2011 hyväntekeväisyyshankkeeseen, jossa yli puoli vuotta keräsimme rahaa hyväntekeväisyyteen Nepalin luonnon ja ihmisten hyväksi. Hanke huipentui kuukauteen Nepalissa, jonka aikana vierailimme hyväntekeväisyyskohteisiin ja kolmen viikon patikointiin sekä Island Peak vuoren huiputtamiseen. Tuo hanke jätti mieleen itämään siemenen, josta syntyi päätös ottaa töistä vuorotteluvapaata ja lähteä takaisin Nepaliin tekemään hyväntekeväisyystyötä käytännössä. Metsäkartanon kansainvälisen työn kautta olin tutustunut Skotlannissa toimivaan projektijohtajaan Andy Asworthiin, joka kesällä 2011 oli vaihtanut työpaikkaa Chance for Change organisaation Nepalin ja Malawin hyväntekeväisyysprojektien vetäjäksi. Otin yhteyttä Andyyn, lähetin hänelle CV:n ja nykyinen projekti lähti nopeasti muotoutumaan.

Tanja kertoi 1. elokuuta: "Lähden huomenna Nepaliin, jossa aluksi tulen työskentelemään pari kuukautta Gyampesalissa tutustuen projektiin, jossa paikallisen Dalit-heimon miehiä koulutetaan vuoristo-oppaiksi." Dalit heimo on arvoasteikossa heikoimmassa asemassa ja vuoristo-oppaiden tulotaso on Nepalin mittakaavassa keskivertoa korkeampi. Projektin seuraavassa vaiheessa siirryn Pokharaan, jossa tehtäväni on perustaa samanlainen projekti Dalit-heimon naisille. Naisten asema Nepalissa on kaikissa heimoissa matala, joten tulen tekemään töitä kaikkein vähiten arvostetun ihmisjoukon hyväksi! Tehtävänäni on kouluttaa naisille opastaitoja, englannin kieltä ja länsimaalaista kulttuuria, vastavuoroisesti opin varmasti paljon Nepalin kulttuurista sekä vuoristotaidoista. Projekti on uusi, joten paljon tulee muodostumaan työtä tehdessä ja kulttuuriin tutustuessa. Molempien ryhmien kanssa käymme myös patikoimassa mahtavissa Nepalin vuoristomaisemissa. Alustavasti puheissa ovat olleet Manaslu circuit, Annapurna circuit ja Langtang.
 

Terveiset nuorille ja seikkailuhenkisille!

Tulen päivittämään projektini etenemistä ja sitä mitä kaikkea matkan varrella tapahtuu blogissani: http://tanjaliimatainen.blogspot.com/.  Projekti sisältää paljon uusia haasteita monessa mielessä, joten blogiin päivitettävää varmasti riittää paljon!

Kuvaaja: Maria Soukkala