Agrologiopiskelija Maunu

Agrologiopiskelija Maunu

Nimi: Maunu Karhumaa, 21
Ammatti: Agrologiopiskelija
Koulutus: Siikajoen lukio, Agrologi AMK (monimuoto-opinnot) Savonian-ammattikorkeakoulu.

Mistä sait kipinän alalle?

Olen kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Siikajoelta. Kotona on ollut ensin lypsykarjatila ja sen jälkeen vaihtunut ylämaankarjatilaksi. Kotona olen ollut useita kertoja lomittajana. Se oli mielestäni älyttömän mukavaa ja terapeuttista, kun sai työskennellä rakkaiden eläinten kanssa. Lomituspäivät olivat valtavan monipuolisia. Arvostan erittäin paljon kotimaista ruokaa, luontoa ja maaseutua.

Ylämaankarja on isoin syy, että miksi alalle hain. Se kiinnostaa roduista kaikista eniten, koska se on vähän harvinaisempi ja se kuvastaa myös jollakin tavalla minua itseä eli semmoinen selviytyjä, rakastaa talvea ja pohjolaa. Koko Suomi on varmasti saanut kuulla, miten paljon hehkutan rotua. Ylämaankarja on mielestäni todella monipuolinen rotu verrattuna muihin ja rodussa on monenlaisia yksilöitä. Ylämaankarjan liha on parasta, mitä tiedän ja sen säilyttäminen on minulle tärkeää. Myös muut liharodut kiinnostavat minua. 

Myös se motivoi todella paljon, että alalta voi työllistyä yllättävän moneen eri paikkaan. Opiskeluiden edetessä olen huomannut todella monta uutta paikkaa, jonne alalta voi työllistyä, mitä en edes aiemmin tiennyt. 

Tyypillinen koulupäivä?

Olen ensimmäisen vuoden agrologiopiskelija ja minun opiskeluuni kuuluu paljon raportteja, tehtäviä ja tenttejä. Maanäytteisiin liittyvä tehtävä on ollut ehdottomasti minun suosikkini. Kuuntelen myös paljon luentotallenteita. Monimuoto-opiskelu sisältää kerran kuukaudessa lähiopetusviikon ja loput ovat etäviikkoja. Kuopiolaisena voin todeta, että opiskelu sujuu helposti myös Kuopiosta käsin, koska lähijaksoille on ollut joustavaa kulkea. 

Parasta alassa ja opinnoissa?

Parasta on se, että alalla pääsee tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin ja työskentelemään rakkaiden eläinten kanssa, kosketuksiin luonnon kanssa. Alan kautta keväällä ja muilla vuodenajoilla on joku merkitys sinulle. Mikään työpäivä ei ole samanlainen eli ei voi kyllästyä ainakaan kovin helpolla. 

Sanoisin näin, että ykkösvuoden agrologiopiskelijoiden yhteishenki on todella huippu. Me käytiin monimuotoisten kanssa mm. Megazonessa pikkujoulujen aikaan ja oli älyttömän mahtavaa. 

Terveiset nuorille?

Alalla tarvitaan osaamista. Etenkin käytännönläheisiä ja oma-aloitteisia ihmisiä. Alalla pääsee työskentelemään erilaisten ihmisten ja eläinten kanssa. Kotimaisuus on tärkeä säilyttää. Voin luvata, että alalla ainakin töitä riittää.