Maatalouden opiskelija Elisa 

Nimi: Elisa Pulkkinen, 17 v

Ammatti: Opiskelija

Koulutus: Opiskelen maatalouden perustutkintoa oppisopimuksella Savon ammatti- ja aikuisopistossa

Mistä sait kipinän alalle?

Sain kipinän alalle pienenä kun kävin lehmänotossa mukana naapurissa ja sille tielle jäin. Lehmät ja isot koneet kiinnostivat jo silloin. Yläasteella olin samalla tilalla työelämään tutustumassa ja ala veti puoleensa kaikin keinoin. Yläasteen jälkeen maatalousala oli varma valinta, mikään muu ei kiinnostanut. Samalla tilalla työskentelen nykyäänkin karjanhoitajana.

Tyypillinen työpäivä oppisopimustilalla?

Työpäivä alkaa kello 06.00 aamulypsyllä. Päivällä tehdään erilaisia kone-, korjaus - ja huoltotöitä. Iltapäivällä navettatyöt jatkuu lehmien parissa, ne lypsetään ja ruokitaan, samoin nuorkarja. Yksikään työpäivä ei ole samanlainen kuin toinen, eläimien kanssa sattuu ja tapahtuu aina, tylsää ei tule ja töitä riittää. Työ on melko raskasta, mutta antoisaa ja töistä näkee oman käden jäljen.

Parasta opiskelussa?

Parasta opiskelussa on käytännönläheinen opiskelu. Meillä on paljon työssäoppimisia ja opiskelun ohella voi käydä töissä tarvittaessa. Teoriaopinnot ovat lähinnä alaan liittyviä, mutta myös yhteisiä aineita täytyy käydä. Usein tehdään käytännöntöitä myös oppitunneilla, esimerkiksi kyntämistä ja etukuormaajatöitä. Koululla tehtävät työt liittyy Kaire ja Samuel Hallikaisen luomutilaan, tilan pelloilla päästään harjoittelemaan peltotöitä ja navetalla ollaan jokainen vuoroviikoin. 

Tulevaisuus?

Tulevaisuudessa toivon työskenteleväni alalla edelleen, mieluiten käytännöntöissä, koska ne työt ei tekemällä lopu. Tällä alalla on paljon uutta tekniikkaa tulossa helpottamaan arkea ja tahdissa on pysyttävä mukana. Ruokaa tarvitaan vielä kymmenenkin vuoden päästä, siitä ei mihinkään pääse. 

Terveiset nuorille!

Tälle alalle kaivataan paljon uusia nuoria, jotka ovat käytännönläheisiä, oma-aloitteisia ja tekeviä ihmisiä. Uusia koneita ja ohjelmia keksitään koko ajan ja niille tarvitaan oppivia käyttäjiä. Maatalousala työllistää myös monella muulla tavalla, vaihtoehtoja riittää mihin erikoistua. Olkaa rohkeita ja tarttukaa tähän ihanaan mahdollisuuteen tehdä töitä eläimien kanssa ja tuottaa puhdasta ruokaa meille kaikille!

Seuraa Elisan oppisopimusopiskelua Maaseutuammattiin ry:n Instagramissa!